Arxius
-
Entrades recents
Categories
Pàgines
- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
Etiquetes
Dissabte al matí va tenir lloc a un aula de l’edifici central de la UB el seminari conjunt Som lo que Sembrem-Attac, Crisi alimentària: transnacionals, necrotecnologies i especulació financera. Moviment antitransgènic a Catalunya: lluites per la sobirania alimentària, la salut i la democràcia, en el marc del segon Fòrum Social Català .
Va participar en primer lloc Gabriela Serra d’Entrepobles que va explicar els intents de les multinacionals de manipular en el seu profit la fam al món en la recent cimera de Roma: “parxes” tecnològics en lloc de suport polític i tècnic actius. Seguidament va parlar el doctor en bioecnologia Miquel Vallmitjana de la plataforma SLQS, que va explicar els problemes que comporta la tecnologia transgènica a diferents nivells i el concepte de necrotecnologies. El tercer ponent va ser el Pep Riera, sindicalista i pagès i membre també de SLQS, que va il.lustrar la interrelació entre polítiques agràries, interessos econòmics de les multinacionals i la crisi alimentària mundial. També va descriure els canvis al món pagès al nostre país a partir de què es va anar establint més i més la dependència d’aquest en llavors, agrotòxics, i en assessorament tècnic, de les multinacionals. El ponent d’Attac Carlos Sampietro va donar unes pinzellades sobre com s’especula en borsa amb els aliments i els grans profits que això comporta a costa de la desgràcia de milions de persones. Finalment, i per il.lustrar les lluites a nivell llocal contra aquests grans interessos, la ponent de Som lo que Sembrem Verònica Miró va explicar la campanya per una Catalunya Lliure de Transgènics, i com els poders econòmics amb l’ajut inestimable de les cúpules dels partits polítics van avortar la iniciativa. Va remarcar que, tot i això, la campanya ha estat un lloc d’aprenentatge per molts i un exemple de com el poble vol proposar alternatives i participar activament en la vida política del país, però on es mostra clarament la necessitat ineludible de democratitzar molt més lleis i institucions.
Cristina Montané membre de l’Associació d’Afectats per la Fibriomialgia i de Dempeus també va fer una breu presentació de la seva lluita política pel reconeixement de la malaltia, i va acabar d’arrodonir pels assistents les connexions i la globalitat de les lluites per la salut, la democràcia i una bona alimentació, aquí i a tot arreu.
Per l’interès despertat entre els assistents i la bona sinèrgia entre les diferents presentacions, els ponents van acordar repetir el seminari properament en un centre cívic o altre lloc públic de la ciutat, i on quedi més temps per debatre les alternatives amb el públic.
Som lo que Sembrem valorem molt positivament l’interès demostrat en la gran participació de públic assistent (al voltant de les 100 persones) , i en la llarga llista de gent que s’ha apuntat per rebre informació i col.laborar amb SLQS. El pas del documental que es va fer dissabte El Món segons Monsanto també ha despertat força interès i s’ha animat a la gent a fer passades de documentals com la Guerra de la Soja als seus entorns veïnals, familiars, associatius. Al vestíbul de la Universitat s’ha pogut veure aquests dies l’exposició Catalunya LLiure de Transgènics que il.lustra la campanya que va durar dos anys, que es va presentar als seus inicis al primer Fòrum Social Català i que ara donem per tancada amb aquest seminari i exposició, on s’agraeix també a totes les entitats i persones el seu recolzament.
Som lo que Sembrem hem presentat també en el sí del FSCat el Manifest de Bellpuig que enmarca els nous objectius i estructura de Som lo que Sembrem a partir d’ara.