- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
SALUT, DEMOCRÀCIA I BONS ALIMENTS
De ‘Som lo que Sembrem’ a la societat catalana
Durant el 2008, ‘Som lo que Sembrem’ va recollir 106.000 signatures per aturar els cultius transgènics a Catalunya. Aquesta tasca va comptar amb la participació d’un miler de voluntaris, un centenar d’entitats i el recolzament d’un bon nombre d’ajuntaments i consells comarcals. Tot i aquests suports, el 2 de juliol de 2009, els grups parlamentaris del Partit Popular, PSC i CiU s’unien per vetar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de ‘Som lo que Sembrem’. D’aquesta manera, el Parlament es negava a debatre una preocupació de la societat catalana, deixant en ben poca cosa el mecanisme d’ILP i augmentant una mica més la distància entre ciutadania i institucions polítiques.
‘Som lo que Sembrem’ ha demostrat que el rebuig als transgènics està fonamentat en arguments científics, els mateixos pels quals els han aturar la major part d’estats europeus. A pesar d’aquesta realitat, les elits dels grans partits ens han tractat com a criatures desinformades i malintencionades mentre s’agenollaven als capricis dels lobbys biotecnològics i imposaven la disciplina de partit.
Però això no ens desanima ni ens fa renegar de l’acció política. Tot el contrari, avui estem més convençuts de la necessitat d’una veritable democràcia, que parteixi del sentit comú de la població, es reforci amb el coneixement independent i trobi els mecanismes adients perquè la decisió final sigui de la societat. Cal reconquerir espais de decisió que, en unta ètica democràtica ens pertanyen i que ens han estat arrabassats.
L’experiència de la ILP, ens ha fet adonar de la necessitat d’un espai de treball transversal on les demandes de nous models per l’alimentació, la salut i la pagesia vagin acompanyades de l’impuls de processos participatius amb els que incrementar el poder de decisió de la societat i reobrir la política.
En els darrers dos anys, ‘Som lo que Sembrem’ ha anat creixent a la llum del procés d’Iniciativa Legislativa Popular; una vegada esgotats els compromisos d’aquesta proposta, invitem a la societat catalana a continuar sembrant pel futur de la nostra terra i els nostres aliments mitjançant:
Fins al moment, hem estat un equip de persones que contant amb el suport de diferents organitzacions, hem anat construint la xarxa de ‘Som lo que Sembrem’. Tenim clar que cal continuar en aquesta línia, participant des del compromís personal i ampliant els suports d’entitats que vulguin enfortir la iniciativa.
En ‘Som lo que Sembrem’ hi hem confluït persones i organitzacions d’àmbits molt diferents que veiem en els transgènics un pas enrere en la recerca d’una alimentació sana, justa i sostenible. Sense abandonar l’objectiu importantíssim d’aconseguir una Catalunya Lliure de Transgènics,
volemmanifestar que el nostre punt d’encontre és la defensa d’un nou model alimentari que generi salut, preservi l’activitat pagesa i la biodiversitat i sostingui el territori. Entenem l’aliment com font de salut, com a relació amb el nostre entorn, com a valor cultural i com font de plaer. I veiem la necessitat de ser un moviment transversal que ens ajudi a fer front a les diferents problemàtiques que connecten tots aquests àmbits, amb especial atenció a aquelles que tenen a veure amb tot allò que s’introdueix al nostre cos.
‘Som lo que Sembrem’ s’ha creat a partir d’un procés de participació ciutadana, reivindicant el dret de les persones a participar de les decisions que tenen a veure amb la seva alimentació i salut. Creiem del tot necessari continuar avançant per aquesta via, donant sortides en positiu al descrèdit cada vegada més profund de la societat envers el sistema polític representatiu. Cal recuperar el sentit de la gent comú, la democràcia directa, de baix cap d’alt: una tradició que sobreviu, a pesar de tot, en el subsòl polític del nostre país.
Considerem importantíssim mantenir les funcions de vigilància, denúncia i divulgació sobre la problemàtica dels transgènics i d’altres que es puguin anar generant en el futur. Esdevenint, en certa manera un observatori sobre aquestes qüestions en el territori català.
Com fins ara, volem ser un moviment que enllaci persones de l’àrea metropolitana i de la Catalunya rural; consolidant, ampliant i facilitant l’aparició de Grups Locals autònoms arreu del territori, sense impedir però, la participació individual per aquelles persones que no puguin lligar la seva activitat algun d’aquests Grups. En resum, persones arreu del territori, en xarxa, compromeses amb ‘Som lo que Sembrem’ i enllaçades amb els diferents Grups Locals quan això sigui possible.
Reivindiquem un funcionament flexible i amb elevada llibertat d’acció dels membres i Grups Locals de SLQS; resolent les qüestions controvertides i estratègiques en les assemblees generals; creant comissions temàtiques, ja siguin de caràcter permanent o temporal; i buscant noves fórmules organitzatives lleugeres que no ofeguin la participació, la novetat i la sorpresa.
Amb l’Assemblea General Ordinària com a espai de decisió per a les propostes comuns a tot el moviment; participant-hi des del nivell individual i sense cap quota de representativitat; realitzant-se de forma rotativa en diferents punts de la geografia i de forma més o menys periòdica; i amb una Assemblea General Anual, com a moment de trobada de tot el moviment i de revisió d’objectius.
Ens cal consolidar una caixa de resistència pels moments difícils i poder fer front despeses dels projectes, accions legals i funcionament ordinari. Cal que el finançament de les despeses de mínims i de funcionament regular del moviment puguin ser cobertes de forma independent mitjançant quotes anuals voluntàries i altres fórmules.
Per tot això i per la gran experiència de treball en comú arreu del territori que ha suposat ‘Som lo que Sembrem, optem per constituir-nos com una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de mantenir activa la xarxa social creada amb aquesta campanya i consolidar-la com un moviment d’abast nacional, formalment constituït, en el que col•laborin persones, entitats i institucions de diferents àmbits amb l’objectiu genèric de treballar per la ‘SALUT, DEMOCRÀCIA I BONS ALIMENTS’.
Bellpuig, 28 de
novembre de 2009