• info@somloquesembrem.org

Manifest de cuiners i altres



Manifest dels Consumidors i dels professionals de la Gastronomia, la Salut i l’Alimentació

Fa milers d’anys que les societats cultivem la terra, en conservem els fruïts i els transformem per alimentar-nos. Històricament, la pagesia i la cuina han estat un punt d’encontre entre els cicles naturals i les pràctiques humanes i un dels fonaments de la nostra cultura.

L’aliment ens dóna l’energia per viure d’una forma activa i saludable >> Quan ens falta o no està en bones condicions, emmalaltim i la nostra vida no pot fluir lliurement.

Menjar és una relació amb el nostre entorn, una expressió de com tractem la natura, les persones i el país >> Darrera del bon aliment, hi ha un pagès, un poble proper, una terra amb vida, un intercanvi just, un bosc net, un demà per les zones rurals…

Els aliments són, a la vegada, una de les riqueses de les cultures locals >> Al seu voltant, els pobles hem creat un conjunt de coneixements, paraules, costums, receptes, festes… que ens diferencien davant les envestides de la homogeneïtzació global.

Per últim, els aliments contenen gustos, aromes i textures que estimulen els nostres sentits i ens proporcionen benestar i satisfacció.

Menjant cobrim una necessitat, gaudim i fem país; i la pagesia ha d’assegurar-nos l’aliment sense comprometre el futur del medi ni la salut de les persones.

Lluny això, en els darrers temps, s’ha imposat un model que converteix l’aliment en una mercaderia més, produïda de forma industrial, contra el medi ambient, sense necessitat del coneixement pagès i que s’intercanvia de forma especulativa en un esbojarrat mercat global.

A més, la utilització massiva d’uns productes químics, avui prohibits per les institucions, ha ocasionat problemes greus de salut en els professionals i la població en general. Aquesta agricultura, nascuda de la ma de les mateixes empreses que ara pugnen per monopolitzar el mercat mundial de llavors, pretén reinventar-se amb les varietats modificades genèticament.

En la darrera dècada, s’ha desenvolupat a tot el món un intens debat sobre la introducció dels transgènics en la dieta humana que a Europa s’ha traduït en l’aturada dels cultius transgènics a Àustria, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Luxemburg i Suïssa i el posicionament en contra de milers de municipis i regions.

Alhora, Catalunya s’ha convertit en un els màxims productors de transgènics al continent en contra del que la mateixa societat expressava reiteradament. Davant la inacció del govern i les institucions, l’any 2008, ‘Som lo que Sembrem’ va recollir 105.000 signatures per tal d’obrir un procés d’Iniciativa Legislativa Popular que obligués al Parlament de Catalunya a posicionar-se sobre el cultiu, consum i investigació dels transgènics.

Actualment, els grups de CiU, PSC i PP han presentat esmenes a la totalitat de la Llei de ‘Som lo que Sembrem’, per rebutjar-la i que no es pugui arribar a treballar en el Parlament:

Davant d’això, els professionals de la Gastronomia, la Salut i l’Alimentació volem manifestar:

– La necessitat d’un nou model agroalimentari basat en les produccions locals de caràcter ecològic i artesà; respectuós amb el medi, les varietats i la cultura pròpia; que esdevingui la font principal de la salut i la sobirania alimentària del país; i que retorni al pagès el seu paper de subjecte de coneixement clau en l’alimentació de la societat

– El nostre suport al procés democràtic iniciat per ‘Som lo que Sembrem’ i demanar als grups parlamentaris del PSC, CiU i PP que retirin l’esmena a la totalitat a la Iniciativa Legislativa Popular com a senyal de salut democràtica i respecte a la societat catalana

Per signar el manifest, clica aquí i escriu un comentari més avall indicant el teu nom i cognoms i professió,

Moltes gràcies

Som Lo Que Sembrem