• info@somloquesembrem.org

Butlletí digital – Num.6 – 05/05/2011



Butlletí Num. 6 / 5 de maig del 2011

Recuperar la veu, la pagesia i els productes de la nostra terra.

Donem la benvinguda als nous lectors del butlletí que està tenint una bona acollida. Aquest primer article és una presentació de Som lo que Sembrem que va escriure l’Albert per al butlletí en paper que hem començat a editar en col·laboració amb la revista Soberania Alimentaria Biodiversidad y Culturas:

Som Lo Que Sembrem comença mitjançant aquest butlletí la seva publicació escrita de referència. Volem agrair a la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas aquesta oportunitat. Aquesta publicació i el butlletí digital mensual pretenen esdevenir les eines per difondre l’estat de la lluita per una Catalunya i un món lliure de transgènics. Pretenem informar sobre agricultura ecològica i de qualitat i sobre les lluites de la pagesia i de la població consumidora. No ho farem des de l’equidistància o la suposada imparcialitat, sempre estarem al costat, tal i com diu un dels nostres lemes, de la Salut, la Democràcia i els Bons Aliments, així com dels drets de la pagesia, consumidors o consumidores d’arreu del món.
Som Lo Que Sembrem va néixer per promoure una iniciativa legislativa popular (ILP), la qual demanava al parlament de Catalunya que suspengués el cultiu de les varietats transgèniques al nostre país, que investigués els efectes que poden tenir aquests cultius en la salut de les persones i el medi i que obligués a les empreses a etiquetar els productes que els contenen.
La ILP no va superar el primer tràmit parlamentari i va ser rebutjada. No obstant, el que havia començat essent una quimera d’un reduït grup de pagesos, l’Assemblea Pagesa de Catalunya, va esdevenir una autèntica sembra per tot el territori. Consumidors/es i productors/es, persones i entitats ens vàrem i ens seguim unint per donar forma al moviment social de base en defensa de l’agricultura ecològica més ampli del nostre país. Vàrem recollir més de 106.000 signatures per la ILP amb la participació de milers de voluntaris/es i varem organitzar i collaborar centenars d’actes .
El parlament de Catalunya va silenciar la ILP però el moviment que s’ha format al seu voltant no vol callar. La lluita per un món lliure de cultius transgènics continua, és una peça més de la lluita per un altre model agroalimentari. La pagesia d’avui en dia està basada en un model obsolet i caduc. Només les subvencions poden aconseguir que tan sols l’1% de la població activa de Catalunya és dediqui al camp. Més porcs, més blat de moro transgènic, més insecticides, preus més baixos… això no ens porta enlloc. Més que mai creiem que l’agricultura ecològica i de proximitat és la bona direcció. Estan en joc moltes coses importants com ara la supervivència dels nostres pagesos, les nostres llavors, la nostra cultura alimentària, la biodiversitat de la nostra terra, la qualitat mediambiental, l’equilibri territorial, la nostra salut… i fins i tot, perquè no dir-ho, la pròpia democràcia. Cada cop són més les persones que canvien, però encara més les que saben que ho han de fer. La indústria agroalimentària ens té segrestats a nivell mundial però no podran aturar-nos si decidim canviar el rumb.
Som Lo Que Sembrem continua i veurà els seus fruits, n’estem segurs. Continuarem lluitant pel territori des del territori, animant a la població pagesa i consumidora a unir els seus esforços i interessos, investigant i denunciant els efectes i els abusos comesos per l’agroindústria sobre el medi ambient, la salut i la pagesia, exigint democràcia i valentia a les institucions, somiant una Catalunya en un món lliure de transgènics.
Salut, Democràcia i Bons Aliments!

Enllaç a la resta d’articles del butlletí en paper.

Agrocombustibles i aliments: L’evidència dels tabús

Gairebé totes les opinions i tribunes dels mitjans de comunicació tenen l’objectiu del creixement econòmic com un paradigma tan interioritzat que no els cal discutir el tema. Però la situació de crisi energètica (pic del petroli), econòmica i ecològica posa en evidència unes contradiccions aclaparadores d’aquestes anàlisis -internes i entre elles-, ja siguin de dins d’un sector o àmbit concret, o més globals. La sensació és que -excepte unes poques veus aïllades que parlen clar- en els mitjans s’estan movent a la vora del canvi de paradigma, però sense voler donar el salt: No arriben a aplicar del tot la lògica en el discurs, i eviten deduir fins al final les conseqüències d’aquest model insostenible, sobre la natura però també sobre l’economia mundial.

No estem només en la part baixa d’un cicle econòmic qualsevol, sinó que l’escassedat del recurs petroli (vam passar el pic de màxima producció al 2006) i el seu augment de preu cada vegada que es procura que el creixement torni a enlairar-se, porta al fracàs a qualsevol intent d’estimular l’economia mundial. Algunes notícies econòmiques indiquen que estem de nou en una situació similar a la del 2008 abans de la caiguda de Lehman Brothers.

Continua llegint la resta de l’article.

Nicolás Olea: Exposició als tòxics químics

Continuem en aquest butlletí la crònica de les xerrades sobre Alimentació i Salut organitzades per la Xarxa de Consum Solidari a Barcelona al mes de març passat.

El Doctor Nicolás Olea, un dels experts mundials en investigació sobre la presència de tòxics en éssers humans, va fer esment en començar la seva exposició al primer “Atlas municipal de mortalidad por cáncer en España 1989-1998“, realitzat pel Centro Nacional de Epidemiología del Instituto de Salud Carlos III, sota la direcció de Gonzalo López Abente, que posa de manifest enormes diferències per municipis.

Continua llegint a aquest enllaç.
Nota de premsa de Som lo que Sembrem a l’abril:

  • La toxina Bt apareix a la sang de mares i fetus. Enllaç a la nota de premsa.

El Comitè de Certificació en Producció Agrària Ecològica de l’Aragó dimiteix en bloc

El seu president, el pagès Antonio Ruiz Ortega, i sis dels vuit membres de la junta del CCPAE aragonès van dimitir per la falta de recolzament del Govern de l’Aragó a l’Agricultura Ecològica. El Comité aragonès havia estat un dels pocs organismes públics a l’Estat espanyol que havia denunciat l’impacte del conreu de transgènics a l’Aragó (40% de tota Europa) en especial sobre la producció agroecològics. El conseller d’agricultura de l’Aragó, el senyor Arguilé, nega els casos de contaminació -com a Catalunya feien Llena o Lletjós. Arguilé és amic de Josep Puxeu, secretari d’Estat d’agriculttura, del qual Wikileaks va desvetllar les converses amb l’ambaixada nordamericana i Monsanto-Espanya, per gestionar l’oposició als transgènics agrícoles a l’Estat (ILP de Som lo que Sembrem, llei de coexistència a Euzkadi, pressió dels moviments socials i organitzacions ecologistes i pageses al govern espanyol..) i per intentar revertir l’onada de moratòries a Europa (França, Alemania, Àustria, Hongria, Romania, etc) a l’any 2009.

Article de Juan Felipe Carrasco (Greenpeace) analitzant la dimisió del Comitè de Certificació (CCPAE) aragonès en aquest enllaç.

Aquest mes

Small hr

Projectes al territori

Slow Food Terres de Lleida recupera la cabra catalana.

Èxit de la II Fira Lliga’t a la Terra de Santa Eulàlia de Ronçana.

 

Small hr

Actes, xerrades, debats i fires

Projecció de Pig Business a Biocultura el 15 de maig a les 17:0. Tot seguit un debat, amb la participació de Ferran Garcia de Veterinaris Sense Fronteres i un membre de Som lo que Sembrem. La projecció serà a la Sala 1 del Palau Sant Jordi.

Som lo que Sembrem estarem a Bicoultura del divendres 13 al dilluns 16 de maig. Si vols col.laborar fent torns escriu a ilp@ somloquesembrem.org.

Proper Seminari: “Política Agrícola Comú: A quí beneficia? Nova Política Agrícola Comú: A quí beneficiarà?, dissabte 7 de maig a Barcelona; organitzat per la campanya “no et mengis el món“.

Debat sobre transgènics a Barcelona, dijous 12 a les 20:00 a l’avinguda diagonal 450.

Xerrada a Mollet Propostes ecologistes i agroecològiques per fer front a la crisi, dimecres 18 a les 19:30 a El Casal de Mollet (Rambla de Balmes, 2).

Taula rodona a Terrassa alimentació biològica, divendres 20, 16:00h, a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa, c/ Colom 1.

Documentalisme solidari: quin món volem? Quin progrés pels indígenes? Cicle de projeccions i debats de temàtica social amb la participació dels autors i experts; dijous 5 de maig a les 19:30 a Barcelona.

Altres intervencions de Som lo que Sembrem: Aquest mes hem estat de nou a la Fira de la Terra! Donant informació, venent estèvies i també un camió d’enciams ecològics de l’Alexis, llibres i samarretes. A la fira vam fer un taller de sembra pel qual van passar centenars de persones.
També vam estar a la Fira Natura de Lleida el cap de setmana del 9 i 10 d’abril.
D’altres activitats han estat el curs de transgènics, el cinefòrum el 2 de maig amb “el Món segons Monsanto”, la xerrada a Corbera del Llobregat i la participació a les jornades agroecològiques del casal independentista de Sants, que encara tenen activitats: 12 de maig (pesca i ganaderia) 19 de maig (agroecologia).
Si vols portar la paradeta de Som lo que Sembrem a una Fira a la teva localitat, escriu a ilp@somloquesembrem.org.

Small hr

Recomanem:

Hem actualitzat el tríptic Els aliments transgènics i la salut. Si voleu còpies en paper demaneu-nos-en i us en farem arribar. Es pot descarregar a aquest enllaç.

S’ha publicat l’informe Arran de terra, d’indicadors en Sobirania Alimentària. Es pot descarregar a aquest enllaç.

Documental “Cuentame otro mundo“, un conte amb final feliç on s’expliquen experiències d’economia social a l’Aragó.

Quatre articles sobre el risc i la seva percepció, centrats en l’energia nuclear, que coincideixen en mostrar el potencial autodestructiu d’aquest capitalisme sense restriccions, i com l’aparent racionalisme cientific, polític i mediàtic que vol amagar-lo ha quedat de nou al descobert amb l’accident de Fukushima (en dos d’ells fan paralelismes amb els OGM): El aviso de Fukushima de Vicenç Boix, El cisne negro de Marcel Coderch, la indústria nuclear contra si misma d’Ulrich Beck, i jugar con el planeta de Joseph Stieglitz.

Dos articles sobre la màfia de les finances i dos sobre el procés de revolució pacífica a Islàndia, que ha portat a alguns dels seus banquers a la presó.

Small hr

Reenvia!

Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li

Small hr

Subscriu-te al butlletí de Som Lo Que Sembrem

Si vols rebre el butlletí envia un missatge a ilp@somloquesembrem.org

Small hr

Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem

 

Som lo que Sembrem – Carrer Barcelona 72, baixos – 25 600 Balaguer (La Noguera)
ilp@somloquesembrem.org Tel 973 45 06 83