• info@somloquesembrem.org

Butlletí digital – Num.4 – 23/02/2011



Butlletí Num. 4/ 23 de Febrer del 2011

Pig Business denuncia les subvencions europees a granges industrials de porcs

 

El 9 de febrer va tenir lloc una roda de premsa al Parlament Europeu a Brussel·les per denunciar que la mega indústria porcina està subsidiada amb els diners dels contribuents europeus, mitjançant el Banc Europeu i la PAC (Polítca Agrària Comunitària), encara que aquestes activitats provoquen un impacte negatiu en la salut i el medi ambient de les zones afectades.
Aquest acte va estar organitzat a càrrec de la campanya “Pig Business” (el negoci dels porcs) que té un documental amb el mateix nom  http://www.pigbusiness.co.uk
Documental subtitulat aquí.Tres eurodiputats, Janusz Wojciechowski de Polònia, José Bové de França i Dan Jørgensen  de Dinamarca, han declarat la seva oposició a la ramaderia porcina a escala industrial, posicionant-se per lluitar contra les Polítiques Agràries Comunitàries de la UE, que estan en procés de revisió.A l’acte van assistir uns 200 eurodiputats, incloent els d’agricultura i medi ambient, consellers polítics, indústria, premsa i representants de ONGs.L’acte organitzat al Parlament Europeu tenia com a principal objectiu sensibilitzar sobre el cost econòmic, mediambiental i sanitari que suposa la industrialització de la ramaderia porcina. La principal beneficiària de les subvencions i a la vegada la principal culpable dels desastres provocats per aquesta manera de criar els animals és l’empresa ianqui Smithfield fusionada amb l’espanyola Campofrío i d’altres empreses al món que composen aquest holding.Les profitoses granges industrials estan dissenyades per externalitzar els seus costos cap a la comunitat. Si aquestes granges d’escala industrial paguessin el cost real del seu sistema de producció, les petites granges familiars podrien subsistir i serien competitives, oferint aliments de millor qualitat a la població.Un altre aspecte preocupant és l’abús d’antibiòtics a la ramaderia industrial, que ha provocat   Síndrome de Resistència Múltiple a antibiòtics (MRSA) i l’aparició de les soques d’Escherichia coli multiresistents a antibiòtics (ESBL E. coli). Un informe recent de la Dutch Food Standards Agency (Agència de Seguretat Alimentària  holandesa) ha estimat que en aquest país entre un terç i la meitat de les resistències a antibiòtics en les malalties humanes  estan produïdes per l´ús d’antibiòtics en les granges animals. Científics americans recentment  han descobert  que mosques i paneroles provinents de granges de porcs intensives, transporten bacteris resistents als mateixos antibiòtics utilitzats rutinàriament en aquestes, i han advertit  que aquests insectes són capaços d’escampar malalties des de les granges a la població local. Enllaç a l’article científic
Enllaç a la notícia (en anglès)Addicionalment cal esmentar que tota la carn europea produïda industrialment s’alimenta amb pinso transgènic (soia i panís). La producció a escala industrial de la soia devasta els sòls i  la sobirania alimentària a Sud Amèrica, i provoca càncer i malformacions entre la població rural, causats pels agrotòxics que el conreu de la soja transgènica porta associats.
documents SLQS ;
nota premsa estudis Dr. Carrasco
Diari Pagina 12 de l’Argentina
Informe de la Comissió de Investigació del govern de Chaco (Argentina)

Per totes aquestes raons Som lo que Sembrem recolzem la campanya de Pig Business i  demanem la fi de les subvencions per aquestes granges industrials.  Hem de  tornar a les granges d’escala familiar i local i a una alimentació més saludable, sostenible i biodiversa.

Esclavisme a l’agricultura industrial  del segle XXI: Espanya i l’Argentina

El passat 2 de febrer el diari anglès The Guardian denunciava  condicions d’esclavisme als hivernacles  d’Andalusia. Som lo que Sembrem ens vam fer ressó amb una nota de premsa , ja que cap diari de l’Estat que sapiguem ha parlat del tema, i el Govern espanyol, com ha denunciat el diari britànic, no ha contestat a les preguntes de la periodista.

De l’Argentina ens arriben també notícies  (1), (2)  esgarrifoses de condicions d’esclavisme en empreses que produeixen llavors convencionals i transgèniques. L’agència tributaria argentina ha aplicat diverses sancions, tant a Pioneer, empresa denunciada per la Direcció General de Recursos de la Seguretat Social per treball il.legal i esclau, com a la seva controladora DuPont, i a l’empresa encarregada de contractar treballadors rurals que vivien en condicions infrahumanes.
Una altra multinacional, en aquest cas holandesa, ha estat denunciada a Argentina per treball esclau. L’empresa Nidera produeix gra i  també llavors, ferilitzants, herbicides i altres agrotòxics.  Els treballadors van denunciar que “Nidera los había llevado por 15 días sin saber cuánto iban a cobrar..més informació

A l’Argentina les autoritats estan aplicant sancions, mentre que a l’Estat espanyol  no en tenim cap informació de reaccions de les autoritats respecte el que està passant. És una absoluta vergonya que aquestes situacions s’estiguin produint , i amb aquesta impunitat, i negligència per part de l’estat, a l’Europa del segle XXI.

Evolució en acció: Resistència de les males herbes als herbicides

A partir de l’article científic de Stephen B. Powles i Qin Yu en Revisió Anual. Plant Biology 2010.

Els herbicides moderns remouen les herbes fàcilment.
Però aquesta intensa pressió sobre les herbes en vastes zones també està resultant en una evolució ràpida de resistència a aquests herbicides.

Els herbicides ataquen enzims específics. Per evolució es seleccionen mutacions que hi confereixen resistència, limitant la capacitat d’actuació dels herbicides. Però hi ha altres modes de resistència especialment amenaçadors, com són els enzims citocromo P450 que degraden herbicides existents, nous i encara per sintetitzar.

Globalment les espècies estan acumulant diversos mecanismes de resistència, desplegant resistències múltiples a molts herbicides i posant en greus dificultats els seu ús en l’agricultura mundial. Aquí analitzem en especial el cas del glifosat (i sense entrar en aspectes com els seus efectes sobre el desenvolupament embrionari dels vertebrats)

Queden molts temes que es desconeixen, també la possibilitat  que l’estrès sobre les plantes provocat pels herbicides provoqui resistències d’origen epigenètic Enllaç a tot l’article de Som lo que Sembrem

Notes de premsa de SLQS al febrer:

  • El Dr Séralini guanya un judici a biotecnòlegs del seu país que l’havien difamat. Enllaç a la nota de premsa.
  • Bulgària aplica la clàusula de salvaguarda i prohibeix el  conreu del panís MON 810 a tot el país. S’afegeix així a la gran majoria de països europeus que no autoritzen aquest transgènic al seu territori. Enllaç a la nota de premsa .
  • Mor el cuiner Santi Santamaria, activista també de Som lo que Sembrem. Enllaç a la nota.

Crisi alimentària al món.. i carn retinguda a Europa

La carn retinguda a Europa per la UE vol “salvar de la crisi” al sector ramader intensiu europeu, que ja dura més d’un any, però especialment a la indústria càrnica alemana, molt enfonsada després de l‘escàndol de les dioxines. Retirar carn del mercat (que probablement s’acabi llençant) té com objectiu intentar que el preu de la carn al mercat no baixi més.

Al mateix temps, l’augment del preu dels aliments els fa inaccessibles  cada vegada a més milions de persones. Recordem que la carn a Europa prové en gran part  d’animals alimentats amb panís, soia i cereals i que es necessiten entre 4 i 15 quilograms de gra (segons l’animal) per produir un quilogram de carn. Tant en termes de calories com d’aigua és molt  ineficient produir carn comparat amb menjar-nos  directament el panís o el cereal. Milions de persones pateixen fam, malnutrició  i escassedat d’aigua al món, i aquí ens permetem el luxe de treure del mercat carn d’animals que han estat alimentats amb plantes que ocupen milers d’hectàrees a Sud Amèrica, i que per tant no s’empren per conrear aliments per la població local. Població que  és utilitzada   com a  treball esclau, que  en conseqüència no pot pagar-se els aliments importats.

Els  polítics  salven a bancs i empreses de la crisi amb diners públics, ho hagin fet bé o desastrosament, i molts treballadors,  i els pobres del món, estan sent en conseqüència abocats a la misèria.

 

Aquest mes

  • Pig Business denuncia les subvencions europees a granges industrials de porcs
  • Esclavisme a l’Agricultura industrial del segle XXI: Espanya i l’Argentina
  • Evolució en acció: Resistència de les males herbes als herbicides
  • Notes de premsa de SLQS: Séralini guanya el judici, i Bulgària prohibeix el MON 810
  • Crisi alimentària al món ..i carn retinguda a Europa

Small hr

Projectes al territori
Impuls cap a la sobirania alimentària a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental): Banc de terres i recursos agraris, fires agroecològiques , menjadors escolars ecològics, jornades tècniques de conversió a la agricultura ecològica… tot  tirat endavant  conjuntament  per ciutadans, pagesos, tècnics  i Ajuntament
Elisabet Navarro i la tècnica Agnès Moya ens van explicar a Som lo que Sembrem com s’han anat desenvolupant els projectes . Enllaç

 

II Fira Lliga’t a la Terra a Santa Eulàlia de Ronçana. Fira de planter  i llavors, i  moltes altres activitats per a nens i adults el dissabte 9 d’abril, tot el dia, al centre cívic la Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana. Més informació: Elisabet navarroce@diba.cat

Small hr

Actes, xerrades, debats i fires

Taula rodona organitzada per la Federació de ONGD sobre la influència dels moviments socials i com es prenen les decisions a la política. Amb  Som lo que Sembrem, gent de la ILP de la tauromàquia i membres de partits polítics de l’anterior govern i de l’oposició. Per SLQS , hi anirà en Gerard Batalla. Dia 2 de març de 16 a 18 hores. c/Tàpies 1-3, Línies L2 i L3 Paral.lel, Barcelona

L’acte programat sobre transgènics a Valldoreix pel passat 14 de febrer, un debat entre Miquel Vallmitjana de Som lo que Sembrem i David Bueno, es va cancel·lar perquè aquest darrer va dir que no podria venir tot i que prèviament s’havia compromès, i els veïns no van voler promoure un acte amb només una de les  parts del debat. L’any passat, a un debat previst amb la Marie Monique Robin, autora del “Món segons Monsanto”, tampoc s’hi va presentar. En Miquel Vallimitjana va fer la intervenció que tenia preparada a un local adjacent (Casal d’avis) per acollir a les persones que vinguessin a l’acte cancel·lat

Altres intervencions de Som lo que Sembrem aquest mes passat han estat a Monzon (Osca), Mataró (Fira de l’arbre), centre civic al Clot (Barcelona), escola a Vilassar de Dalt, al setmanari la Directa..

Curs de Som lo que Sembrem sobre transgènics agrícoles i model agrícola i alimentari a Barcelona. Informació del programa  aquí. 4, 6, 11 i 13 d’Abril (dos dilluns i dos dimecres) de 19 a 21 hores al centre cívic Fort Pienc (Arc de Triomf, Barcelona). El curs és gratuït i per a inscriure’s cal escriure a info@associacioblueplanet.org o al telèfon de l’associació 933 214 175.
Per demanar més informació escriviu a ilp@somloquesembrem.org

Jornades Alimentació i Salut. Polítiques per la Sobirania Alimentària
11 i 12 de març del 2011 (Divendres  tarda i el dissabte)
Centre Cívic Convent de Sant Agustí
Pl. Acadèmia, s/n, Barcelona.
<M> L1 Arc del Triomf / L4
Jaume Organitzades per la XCS i ASAP. Amb la participació del Dr Nicolas de Olea  i el Dr Miquel Porta, entre d’altres.
Informació sobre les xerrades i els ponents aquí.
Per inscriure-us
sensibilitzacio@xarxaconsum.org

Xerrada del Dr. Marcel Coderch,expert i assessor de la Generalitat en temes energètics i professor de telecomunicacions a la UPC: Economia, Energia i Natura: és possible continuar creixent?Divendres 18 de març, 19 hores, a Castellar del Vallès. Al Casal Catalunya, carrer Prat de la Riba ,17 (bus C1 des de l’estació de Renfe Centre de Sabadell, parada al CAP de Castellar) Més informació i enllaç al cartell i al flyer. Organitzat per l’Altraveu de Castellar amb la col.laboració de SLQS Vallès

20 de març al matí Fira dels horts a Ripollet, Carretera de Santiga, parc de la Xemeneia. Amb informació sobre cooperatives del poble, un taller de pa, mostra de llavors i racó de Som lo que Sembrem.

Altres:
Xerrada d’Angel Gracia a Balaguer el 26 de març (16 hores) sobre l’ús de l’aigua de mar per l’agricultura,  ramaderia  i per la salut humana . Organitzat per SLQS Ponent  Enllaç al cartell

Crida de la Xarxa de Consum Solidari  a les entitats i persones  per organitzar la II Fira del Tast a Barcelona. Per més informació escriviu a soci@xarxaconsum.org.
Fòrum sobre Decreixement a
l’Aula Magna de la facultat de Biologia (UB) els dies 1, 2 i 3 de març. Per inscripcions aquí
Fira de la Natura de Lleida el 8, 9 i 10 d’Abril
amb paradeta de SLQS i  Fira de pagesos organitzada per Som lo que Sembrem Ponent. Per més informació escriviu a
ilp@somloquemsembrem.org

Properes Fires de primavera amb presència de SLQS:
Fira de la Terra, Biocultura, altres fires al Vallès i per altres punts del territori. Si vols participar fent torns a alguna parada, o portar la paradeta de SLQS a una fira a la teva localitat ,escriu  a  ilp@somloquesembrem.org.
Tindrem estèvies del Pàmies i altres plantes medicinals, planter de panís ecològic i altre planter,  mini tallers de sembra, llibres i molta informació
Acte sobre la pesca artesanal i el subministrament a menjadors escolars, a Barcelona

Small hr

Recomanem els dos  documentals:

Carga tóxica, de Documentos TV

Exposats a l’amiant 30 minuts de TV3

L’ entrevista a Manel Esteller, expert català en epigenètica.
El doctor Esteller  va esmentar factors com alimentació poc saludable, tabac, radiació, substàncies químiques, com factors tots  ells  que   poden provocar  alteracions epigenètiques i genètiques. El doctor Esteller diu que només un 10% dels càncers són hereditaris (que pot ser per herència de factors epigenètics o genètics  alterats per causes  ambientals en els pares, avis..). Llàstima que el tema de la prevenció es va acabar  aviat a l’entrevista. Es va insistir més en la inversió en recerca que en la inversió en prevenció i no es va entrar en el perquè del càncer infantil i els seu augment, quan segons el Dr Esteller el càncer hauria der ser un fenomen molt rar en nens i adolescents.  A Som lo que Sembrem ens sembla  bé la recerca biomèdica i la inversió pública en campus i clústers,
però sempre que vagin acompanyades de mesures  preventives serioses i civilitzades, com  lleis i  recursos necessaris per evitar l’exposició a radiacions, a l’amiant, tòxics als aliments etc,; mesures  que previnguin afectacions a la salut per raons de desigualtat, i també mecanismes de transparència i de declaracions d’interessos.  Així com del  manteniment d’un sistema sanitari que cobreixi de forma suficient i digne a tota la població.

Informació sobre nous campus i clústers de recerca i promoció de la agroindústria i la biomedicina, campus  pels quals alguns han apostat a Catalunya fent servir molts diners públics:  Enllaç a informació sobre aquests nous campus

I els  articles:
Excel.lent article de Vicent Boix sobre els antecedents i els acords comercials UE – Marroc, que inclou l’entrada massiva a Europa al 2011 de productes agrícoles del Marroc

Tres mitos y un destino

La nova PAC, a debat a tota Europa.

Nous fons inversors (ETF) que especulen amb aliments i matèries primeres. El periodista   justifica els fons especulatius  en boca de la indústria, i sutilment anima a invertir en aquests fons, ja que assegura que pujaran de valor. En canvi en aquest altre article, els mateixos protagonistes (inversors, bancs) reconeixen l’origen en part especulatiu de l’augment de  preu de les matèries primeres i els aliments a  La escalada que no cesa (El País)

Inversors que ganyen milers de milions amb la crisi. Per continuar així, el següent pas que volen tirar endavant és que en el futur els salaris no pugin mentre  que els preus sí que ho faran, especialment del petroli i altres fonts d’energia.  I mentre tant, a Davos, els bancs (inclosos el BBVA i el Santander) es  neguen  a acceptar noves regulacions

“La historia de 1000 euros” de Gustavo Duch

Islandia: La Revolución silenciada Els islandesos es van negar a rescatar els bancs, van fer caure al govern,  i ara escriuen una nova constitució, on es protegeix de veritat la llibertat de premsa.
Perquè aquí , els diaris no n’han parlat (més que en relació a un  cable recent de wikileaks)

La contra de la Vanguàrdia
El doctor Laporte investiga i denuncia els fàrmacs que representen algun perill per la salut. El doctor diu que la indústria farmacèutica és el tercer sector de negoci després de la indústria armamentística i del narcotràfic, i que del  30 al  40% de la despesa dels laboratoris, que suposadament és de recerca, se’n va  a la promoció comercial.

Small hr

Reenvia!

Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li

Small hr

Subscriu-te al butlletí de Som Lo Que Sembrem

Si vols rebre el butlletí envia un missatge a ilp@somloquesembrem.org

Small hr

Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem

 

Som lo que Sembrem – Carrer Barcelona 72, baixos – 25 600 Balaguer (La Noguera)
ilp@somloquesembrem.org Tel 973 45 06 83