• info@somloquesembrem.org

Butlletí digital – Num.7 – 07/06/2011



Butlletí Num. 7 / 7 de Juny del 2011

Entrevista a l’Alexis

Amb aquest article volem donar la benvinguda a les persones que es van apuntar a la llista de contactes de Som lo que Sembrem durant la passada Fira de Biocultura – Barcelona. A partir d’ara rebreu el butlletí i d’altres informacions.

A l’entrevista que li van fer a la revista Integral, l’Alexis ens parla de la seva feina de pagès a les Terres de Lleida a la finca familiar, i de Som lo que Sembrem. Ell va ser el portaveu de Som lo que Sembrem en el Debat a la totalitat sobre la Iniciativa Legislativa Popular, al Parlament de Catalunya, el dia 2 de juliol del 2009.

L’Alexis creu que són essencialment les demandes i la pressió en l’entorn urbà les que poden generar canvis al camp català (la població pagesa a Catalunya s’ha reduït brutalment, fins a un magre 2% actual), cap a una agricultura amb pagesos, i cap a un model de finques d’alta diversitat i d’una correcta gestió dels recursos.

Aquest model és contrari al d’aquells que promouen les finques de monoconreus, dependents en gran mesura d’insums externs produïts per les multinacionals per tractar de recuperar l’equilibri perdut per pràctiques molt tecnificades i de gran escala que tenen com a únic objectiu maximitzar la producció. El conjunt d’aquest maneig porta inevitablement a la pèrdua de la biodiversitat natural de l’entorn i dels camps, i de la biodiversitat conreada, a la degradació dels sòls, i sovint a la contaminació de recursos (aigua, sòl..) i aliments.

El sistema de venda i distribució de productes del camp controlat per la gran agroindústria,  també contribueix a aquest model, i per tant és necessari que els consumidors s’organitzin en cooperatives de consum agroecològic, ecoxarxes i  similars, de manera que permeti  fer el salt a aquest entramat tan ben lligat que (com altres pràctiques d’aquest capitalisme cada vegada més salvatge)  és un enorme negoci per uns pocs però que compromet el futur dels nostres camps, de la pagesia i de la nostra salut. Enllaç a l’entrevista

Som lo que Sembrem Informacions útils: Document amb adreces i informacions per contactar amb cooperatives de consum, consumir ecològic, aconseguir llavors tradicionals.

Enllaç  al debat a la totalitat al Parlament el dia 2 de juliol del 2009, amb la intervenció de l’Alexis

E. coli i les granges industrials d’animals: el que no volen que sapiguem

En la recent crisi alimentària  mal anomenada dels cogombres, els mitjans de comunicació de masses no estan parlant obertament del context i de les causes que provoquen aquestes situacions
Enllaç a tot l’article de Som lo que Sembrem

Suport de Som lo que Sembrem a les acampades de Barcelona i al Document de mínims aprovat

Som lo que Sembrem recolza el moviment popular en favor d’una democràcia radical en el sentit que nosaltres la defensem en el nostre Manifest de Bellpuig (2009). Aquest suport  és provisional i ha de ser ratificat formalment en la propera Assemblea del dia 18 de juny a Saldes.
Alguns membres de Som lo que Sembrem de la ciutat de Barcelona i del Vallès han participat aquests dies a les acampades i a les comissions.

Som lo que Sembrem va néixer d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va ser rebutjada sense arguments vàlids al Parlament, pels polítics del PSC, CiU i PP,  que no van voler portar experts a debatre les qüestions que Som lo que Sembrem havíem posat sobre la taula  amb  el nostre Argumentari,  estudis científics  i altres documents lliurats als polítics,  i  amb la nostra  participació continuada  en jornades i debats (2007-2009).

En el document de mínims aprovat a l’acampada de Barcelona es demana la prohibició del conreu de transgènics a Catalunya en aplicació del principi de precaució, i una reforma agrària
(hauria de ser més aviat una revolució en els usos del sòl?),  en el marc més ampli d’un canvi de model agrícola i social orientat cap a la agricultura pagesa, l’agroecologia i la sobirania alimentària.

Els punts del Document de mínims de l’Acampada, relacionats amb demandes que Som lo que Sembrem – i altres organitzacions – portem temps demanant  (veure els documents amb les qüestions  que Som lo que Sembrem vam plantejar  als partits polítics en ocasió de les autonòmiques del 2010 ) són:

– El sistema econòmic no pot estar basat en el creixement indefinit. Això no és sostenible.

– Sobirania alimentària, foment de l’agricultura dels camperols, no de les multinacionals.

– Foment de l’agricultura agro-ecològica. Suspensió dels transgènics en base al principi de precaució, fins a resoldre les incerteses sobre els impactes en el medi ambient i la salut. Per una reforma agrària.

– Consum responsable i comerç just. Evitar els monopolis en la distribució garantint l’accés de tots els productors.

– Amb totes aquestes mesures i altres, complir uns objectius de reducció d’emissions de CO2 que vagin més enllà dels del protocol de Kyoto. Per una verdadera justícia climàtica.

Una reflexió de Som lo que Sembrem respecte els usos del sòl i la necessitat de protegir i recuperar  sòl per a usos agrícoles. Enllaç a la reflexió

Enllaç també a A tornallom, documental sobre la lluita de fa anys per salvar l’horta valenciana

La proteïna Bt no és innòcua

Els lobbys pro GM estan proclamant que no passa res si la toxina Bt està a la sang de les persones, tal com ha trobat un recent estudi científic publicat a Reproductive Toxicology (Bt en sang de dones i fetus). Nota de premsa i descàrrega de l’article. Recordem també que la indústria sempre havia defensat que la proteïna Bt es digeriria al nostre aparell digestiu i per tant no tindria més conseqüències.

Els arguments de la indústria són que la toxina Bt és natural, específica per matar determinats insectes, coneguda per ser innòcua per a l’ésser humà, utilitzada durant dècades en la agricultura sota la forma d’esprais insecticides naturals i permesa en l’agricultura ecològica. Afegeixen que els conreus Bt han estat aprovats per la seva innocuïtat.

Moltes d’aquests afirmacions no són correctes.

Enllaç a la resta del comunicat de Som lo que Sembrem

Nota de premsa de Som lo que Sembrem al maig: Els informes socioeconòmics europeus

  • Som lo que Sembrem fa una crítica als informes  de la CE i del govern espanyol sobre els  impactes socioeconòmics dels transgènics

 

Menjar adulterat a la Xina

És la Xina el model a seguir, el futur del capitalisme, el país de la innovació? Hem d’aprendre tots mandarí?

Un país on els consumidors d’aliments estan completament desprotegits per les autoritats, i per la prohibició d’organitzar associacions de consumidors que puguin defensar els seus drets, enfront d’una indústria (en aquest cas no concentrada) que fa servir productes químics  i tot tipus de substàncies al seu abast,  per adulterar els aliments. Enllaç a la notícia

La corrupció dels polítics: el Parlament del Brasil atorga impunitat als interessos econòmics que desforesten l’Amazònia

Que no diguin els grans mitjans com estan dient que és un triomf del sector camperol sobre l’ecologista. No és cert. Els camperols de veritat estan sent assassinats impunement al Brasil, amb la mateixa impunitat amb la que els grans interessos econòmics  (de la fusta, de la soja) estan desforestant l’Amazònia. Els polítics brasilers paguen les seves campanyes amb els diners de la soja o de la fusta dels grans latifundistes. Enllaç a les notícies.

La presidenta del Brasil vol acabar ara amb la impunitat d’aquesta desforestació i d’aquests assassinats. Esperem que sigui així.

Aquest mes

  • Entrevista a l’Alexis a la Revista Integral
  • E. coli i les  granges industrials d’animals: el que no volen que sapiguem
  • Suport de Som lo que Sembrem a les acampades de Barcelona i al Document de mínims aprovat
  • La proteïna Bt no és innòcua
  • Notes de premsa de Som lo que Sembrem: Crítica als informes socioeconòmics  de la CE i del govern espanyol
  • Més escàndols de la indústria agroalimentària: Menjar adulterat a la Xina
  • Brasil atorga impunitat als latifundistes de la soja

Small hr

Projectes al territori

Molt de moviment a Terrassa (Vallès Occidental) !!

El projecte Plantem-nos  que va okupar un solar buit a Terrassa, va aconseguir el suport de molt gent i entitats i va fer signar a l’ajuntament un conveni de dos anys per gestionar un hort urbà

L’Associació Repensa a Terrassa  ha organitzat un curs d’horta ecològica durant tota aquesta primavera (març-juny) i vàries visites a finques ecològiques

La gent de  de Ca Trementina que volen iniciar un projecte d’hort ecològic terapèutic

Fira del Medi Ambient el 5 de juny passat, amb paradetes, i concurs de cuina solar

Taula rodona  sobre alimentació Bio  amb presència de Som lo que Sembrem i Plantem-nos.

Debats sobre agicultura periurbana i l’Anella Verda de Terrassa (Xerrades al Centre Excursionista de Terrassa aquesta primavera)

Small hr

Actes, xerrades, debats i fires

Assemblea nacional de Som lo que Sembrem el proper 19 de juny a Saldes. Poseu-vos en contacte amb els vostres grups locals  més propers o amb ilp@somloquesembrem.org si voleu assistir-hi.

Jornada Per una nova cultura de la salut el 22 de juny al Caixa Fòrum de Barcelona amb la participació de Som lo que Sembrem i de la Dolça Revolució

Participació de Som lo que Sembrem al mercat ecològic del Vallès a Cerdanyola, amb paradeta i taller de sembra. Si voleu participar escriviu a ilp@somloquesembrem.org

Jornada informativa sobre la Iniciativa Legislativa Ciutadana Europea, amb assistència  de Som lo que Sembrem. Dia 7 de juny a la tarda al Parlament de Catalunya

Dia 11 de juny, Jornada per la Sobirania Alimentària de l‘ASAC a Olesa  de Montserrat

2 Fira d’herbes remeieres i de productes ecològics a Cardedeu, el 18 de juny.

Agroecologia i Sobirania Alimentària a l’assemblea de l’acampada de  Granollers, amb Som lo que Sembrem i altres col.lectius, divendres dia 10 de juny.

A l’acampada de Gràcia divendres  1 de juliol a las 20.30h. a l’Ateneu Rosa de Foc
(c.Robí 5, cantonada Topazi, damunt de la Plaça
Diamant), projecció del documental: La Tierra Asoma. Amayuelas, amb la presència de director i guionista: Agustí Coromines y Llorenç Torrades.

Xerrada decreixement i sobirania alimentària – Miquel Vallmitjana. Dimecres 8 de juny. 19:00, a la plaça St Ramon, acampada de Cerdanyola.

Xerrada a Escola d’Estiu d’Attac. Apostem per la sobirania alimentària: no a l’agricultura transgènica. Amb  Esther Vivas,  activista i membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la UPF, i Miquel Vallmitjana, membre de Som lo que Sembrem.
29 de juny, 19,45 a 21,30 hores a la Casa Elizalde de Barcelona

Xerrada decreixement i sobirania alimentària – Miquel Vallmitjana. Dimecres 8 de juny. 19:00, a la plaça St Ramon, acampada de Cerdanyola.

Som lo que Sembrem hem estat aquest any de nou a Biocultura, dels dies 13 al 16 de maig, donant informació, i venent estevies, llibres i materials. Per cert, gràcies a  totes  les persones  que han col.laborat a les Fires de Primavera.

Altres intervencions de Som lo que Sembremaquest mes passat han estat al Catalunya Matí amb en Josep Pàmies sobre transgènics, altra al mateix programa del Manel Fuentes  sobre seguretat alimentària, a Ràdio Arenys de Munt, debat a la UAB, debat a la UB (Biologia), la televisió de Biocultura, Jornada Per una alimentació Bio a Terrassa i EcoSí a Girona  a la taula rodona Llavors i Pagesia

Small hr

Recomanem:

L’article:  Es llença un terç de la producció mundial d’aliments
I de pas, us recordem l’article clàssic de Gustavo Duch Més aliments, més gana

L’Argumentari de la ILP de Som lo que Sembrem,  i les raons en contra dels transgènics de la Soil Association, traduïdes
a la web  de la Generalitat

Ester Vivas a Signes del Temps, en una entrevista clara i entenedora. La campanya de moltes organitzacions en contra de l’especulació alimentària a casa nostra (Dipòsit 100% Natural de Catalunya Caixa) que Som lo que Sembrem també vam recolzar ha tingut com a mínim cert ressò mediàtic.

La pel.lícula Els nostres fills ens acusaran. Si és possible en el cinema, i sinó, a trossos en youtube

Una farmacèutica compra hospitals, Esther Koplowitz crea un centre de recerca biomèdica,  i altres notícies relacionades amb l’actualitat de les inversions en  biotec  a Catalunya i a l’Estat

Places de la veritat, de Manuel Rivas

Tres reactors fosos a Fukushima:  no informen per a no alarmar (gràcies)

La UE triga 13 anys a prohibir el cadmi (tòxic i cancerigen)

Més de sous, bancs i paradisos fiscals impunes

Tot el que queda, a mans privades?:
Zapatero privatitza Loteria i aeroports 
i CIU llança la seva llei òmnibus per evitar el rebuig social a la llarga  bateria de  mesures i lleis  on s’aplicaran retallades  econòmiques i en drets socials i ambientals.

Small hr

Reenvia!

Si tens un amic o amiga que pugui estar interessada en el butlletí, reenvia-li

Small hr

Subscriu-te al butlletí de Som Lo Que Sembrem

Si vols rebre el butlletí envia un missatge a ilp@somloquesembrem.org

Small hr

Enllaç als anteriors butlletins de Som lo que Sembrem

 

Som lo que Sembrem – Carrer Barcelona 72, baixos – 25 600 Balaguer (La Noguera)
ilp@somloquesembrem.org Tel 973 45 06 83