Arxius
-
Entrades recents
Categories
Pàgines
- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
Etiquetes
>> Investigadors europeus experts en genètica i biologia molecular constaten el fracàs dels organisme modificats genèticament (OGM).
>> Els científics denuncien que estigui autoritzat el conreu del blat de moro MON 810 a Catalunya mentre: no es permeti l’accés públic als estudis de toxicitat de Monsanto; les empreses productores de llavors condicionin la realització d’estudis independents; no s’estudiïn els seus efectes a llarg plaç sobre la salut.
>> Som lo que Sembrem exigeix a les autoritats competents l’accés públic als informes de les multinacionals, i l’elaboració d’estudis independents sobre els seus efectes sobre la salut i el mediambient.
Els ponents convidats a les Jornades Internacionals, organitzades per la plataforma Som lo que Sembrem el passat 6 i 7 de març a Barcelona a la Residència d’Investigadors del CSIC, han coincidit en denunciar públicament que els informes que fan les empreses productores de llavors transgèniques referents als seus efectes sobre la salut de mamífers siguin secrets, i que, segons científics que hi han tingut accés, la qualitat d’aquests estudis sigui molt baixa.
Igualment, es van criticar les dificultats que posen les empreses productores de llavors transgèniques per tal que els investigadors independents puguin dur a terme la seva recerca. Els investigadors reclamen una legislació que permeti els lliure accés dels investigadors a les llavors de les multinacionals.
El Dr. Séralini, professor de genètica a la universitat de Caen i expert en toxicologia de pesticides, va destacar la manca d’estudis sobre la salut de durada superior a 90 dies, fet que impossibilita el conèixer els efectes a llarg termini sobre la salut: “tractant-se de llavors transgèniques, que són productores de pesticides o que absorbeixen grans quantitats d’herbicida, la durada de les proves realitzades és del tot insuficient. Mentre no es facin estudis a llarg termini són els ciutadans els que estan fent de rates de laboratori”.
D’altra banda els científics van afirmar que els cultius OGM tant sols representen el 0,05% de la superfície conreada europea, i que actualment l’únic cultiu transgènic que es conrea a Europa és un tipus de blat de moro anomenat Bt. “Podem afirmar que la tecnologia OGM ha estat un fracàs ja que al llarg de 30 anys tan sols ha produït dos caràcters transgènics que s’han introduït en quatre cultius a nivell mundial, i amb multitud de problemes associats, tant en relació a les pròpies característiques agrícoles com respecte als efectes sobre la salut i medi ambient… I això es deu a que es basa en uns principis erronis” va comentar el professor Marcelo Buiatti, pioner en la utilització de tècniques de biologia molecular i enginyeria genètica a Europa.
Després de les prohibicions i moratòries en altres països de la UE la major part d’aquest blat de moro Bt europeu es cultiva a Catalunya i Aragó (unes 75.000 ha en total). A Catalunya es troba actualment en tràmit parlamentari la iniciativa legislativa popular (ILP) per una Catalunya Lliure de Transgènics que demana la seva prohibició.
Inici i presentació de les Jornades amb Marcelo Buiati, Carles Serra i Jose Ramon Olarieta.
Taula de recepció dels assistents.