Arxius
-
Entrades recents
Categories
Pàgines
- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
Etiquetes
>>>Un estudi troba alteracions en el sistema immunitari de ratolins alimentats amb el panís transgènic MON 810, de llavors conreades a l’Empordà.
>>>Des de Som lo que Sembrem insistim en la demanda a les autoritats de prohibir el conreu i comercialització del panís transgènic MON 810 i de l’abandó de la tècnica de modificació genètica per a la producció d’aliments a Europa.
Investigadors de l’Institut Nacional d’Investigació en Alimentació i Nutrició d’Itàlia acaba de publicar un informe en el Journal of Agricultural Food Chemistry, documentant alteracions significatives en el sistema immunitari de ratolins joves i vells que s’han alimentat amb el blat de moro transgènic MON 810, el mateix que es conrea a Catalunya. Setmanes abans s’havia fet públic un altre estudi, del govern austríac, mostrant que el panís transgènic redueix la fertilitat i desregula gens en ratolins. Aquestes revelacions confirmen la cadena de descobriments anteriors d’impactes adversos per a la salut del menjar OGM per a humans i animals.
El panís transgènic i la varietat parental no transgènica de la qual es deriva van ser conreats simultàniament en camps veïns a Landriano (Itàlia) de llavors proveïdes per Llavors Empordà (Girona). Les dietes contenien un 50 per cent de farina de blat transgènic, o no transgènic per al grup de control.
Ratolins que tot just havien deixat el pit van ser alimentats amb les dietes durant 30 i 90 dies, i els ratolins vells, de18 a 19 mesos, van ser alimentats 90 dies amb les dietes test. No hi va haver diferències en el pes corporal o en la quantitat de menjar consumit entre els alimentats amb GM i els de control. Aquestes són les característiques agronòmiques que es mesuren en els tests d’alimentació, i sovint, són les úniques característiques mesurades.
S’han trobat diferències significatives en el percentatge de cèl·lules T i B, i d’altres del sistema immunitari en els ratolins joves i vells que havien estat alimentats amb menjar OMG durant 30 i 90 dies respectivament. Aquests canvis van estar acompanyats d’un increment en moltes citoquines de la sang, proteïnes involucrades en respostes al·lèrgiques i inflamatòries. Aquests canvis no es van detectar en els ratolins als quals s’havia donat una dieta no OMG.
Els canvis més grans van ser en els ratolins més joves alimentats durant 30 dies, mentre que en els alimentats 90 dies només es va trobar un augment de les cèl·lules B. En els ratolins vells, els canvis induïts eren similars a aquells trobats en els ratolins més joves alimentats 30 dies. Aquests resultats mostren que ratolins molt joves i els vells són més susceptibles a atacs al seu sistema immunitari. Quan els ratolins tenien 111 dies (90+21), s’havia desenvolupat ja un grau de tolerància, i les alteracions s’havien reduït.
Està clar que les tècniques de modificació genètica aplicades als aliments són inherentment perilloses, ja que inevitablement produeixen canvis imprevisibles en el genoma i en l’expressió dels gens que afecten la seguretat.
Des de Som lo que Sembrem tornem a demanar la prohibició dels conreus i la comercialització del MON 810 i l’abandó de la tecnologia de modificació genètica en el conreu de plantes a Europa i a tot el món.
Enllaç a l’estudi italià : Finamore A, Roselli M, Britti S, Monastra G, Ambra R, Turrini A and Mengheri E. Intestinal and periphFeral immune response to MON810 maize ingestion in weaning and old mice. J Agric food Chem, 16 November 2008