Arxius
-
Entrades recents
Categories
Pàgines
- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
Etiquetes
El cultiu del transgènic MON810 de Monsanto és actualment el conflicte ambiental de major repercussió territorial de Catalunya i afecta directament 22.000 hectàrees i indirectament centenars de milers en què no pot cultivar-se panís per a consum humà, ni ecològic i ni de varietats tradicionals, sense patir contaminació. Pel seu caràcter transversal (alimentació, pagesia i medi ambient) i per la seva legitimitat democràtica (ILP rebutjada, multireferèndum) és una qüestió de país.
Aquest 2015, la Unió Europea ha aprovat la directiva 2015/412 que permet que els estats i les regions que ho sol•licitin puguin aturar el cultiu d’aquest i altres transgènics que puguin ser aprovats en el futur. La immensa majoria d’estats i regions autònomes de la UE ja han notificat aquesta voluntat en els terminis establerts, mentre el govern de la Generalitat de Catalunya mirava cap a un altre lloc. Avui dia aturar els transgènics a Catalunya és una qüestió senzilla, de simple voluntat política, sense càrrec en els pressupostos públics.
També, aquest 2015, el Parlament de Catalunya ha creat una comissió, presidida per CiU, per estudiar la problemàtica dels transgènics sense que hagi pogut comparèixer cap veu crítica sobre aquesta tecnologia i sense que Som lo Que Sembrem, organització pionera a portar el debat al Parlament, s’hagi pogut expressar. En aquesta comissió s’ha sostingut greus falsedats com la incompetència de la Generalitat de Catalunya per fer front a la qüestió, fet desmentit pels estudis jurídics previs del Parlament i per la mateixa directiva europea.
En el document de la CUP-Crida Constituent anomenat El fil a l’agulla, proposat en el marc de les negociacions d’aquesta formació amb Junts pel sí, per a la investidura, és recull la prohibició del cultiu de transgènics com a mesura del Pla de Xoc (mesura 37). En la proposta de JxS a la CUP-Crida Constituent no es diu ni mu sobre la problemàtica, i s’obvia qualsevol tipus de solució intermèdia com una moratòria o una consulta social.
Constatem una vegada més l’aposta de CDC per la dependència tecnològica en matèria de llavors i també en alimentació. Després de més de 15 anys de conflicte, també constatem que ERC continua sense pronunciar-se i dóna per bona la situació actual, al•legant inexistents problemes de competències.
No és creïble que les formacions que parlen de construir un nou país ho facin des de la imposició de la dependència alimentària més absurda i contra la voluntat popular. Per això, demanem a Junts pel Sí que reconsideri la seva posició sobre transgènics, que retiri com a presidenciable al màxim responsable de la política agrària i alimentària dels últims 7 anys i a ERC que clarifiqui la seva posició amb relació al cultiu del MON810.