Arxius
-
Entrades recents
Categories
Pàgines
- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
Etiquetes
Una normativa per facilitar l’entrada dels transgènics a Europa
El Parlament Europeu va aprovar ahir la controvertida normativa que permet als països membres decidir individualment si permeten o no el cultiu de transgènics, independentment de la decisió que pogués prendre la UE.
Tot i que aquest normativa s’està venent sota el parany d’un més gran poder dels Estats respecte a Brussel·les així com una més gran seguretat jurídica de les possibles prohibicions, el cert és que està feta a mida de les grans empreses productores de llavors i farà molt difícil que els països puguin defensar les seves posicions contràries a les varietats transgèniques.
El plantejament que fa la nova normativa és que els estats no podran posar en dubte les avaluacions que faci l’EFSA (autoritat europea de seguretat alimentària) i hauran de buscar d’altres raons (culturals, sòcio-econòmiques…) per prohibir el cultiu de transgènics. Com ja sabem dels tractats de lliure comerç existents i pel que s’albira del TTIP (tractat de lliure comerç que s’està negociant d’amagat entre la UE i els Estats Units d’Amèrica), aquestes raons podran ser molt fàcilment rebutjades una vegada aquest tractat es posi en marxa, a costa, a més, d’elevades sancions econòmiques per als països que plantegin prohibicions.
El redactat aprovat avui no es planteja en cap moment modificar el procés d’avaluació dels riscs dels transgènics, en mans de l’EFSA i criticat des de moltes instàncies, inclòs el Parlament Europeu, ni el d’aprovació d’aquests cultius a escala europea, que continuarà en mans d’una Comissió Europea totalment fora del control dels ciutadans.
La nova normativa tampoc canvia essencialment la situació que teníem fins ara, amb la que els estats podien prohibir el cultiu de transgènics sota l’empara de la clàusula de salvaguarda, i tampoc permet prohibir la investigació sobre aquest tipus de varietats encara que es prohibeixi el seu cultiu.
Per una Catalunya i un món lliures de transgènics, Som lo que Sembrem continuem demanant que sigui el poble català, i no institucions totalment alienes a aquest, el que decideixi el model d’agricultura que vol per al nostre país.
Política de fets consumats del Govern de la Generalitat
La primavera passada es va celebrar el multifererèndum mostrant de nou una majoritària oposició de la societat catalana a aqueta tecnologia. Com a conseqüència d’això, el Parlament de Catalunya va anunciar la creació d’una comissió que no s’ha format encara, tot i que ‘Som lo que Sembrem’ ja hi ha proposat una desena de compareixences. A la vegada, el Departament d’Agricultura ha llençat aquest estiu la proposta d’un nou decret sobre transgènics sense esperar ni tan sols a la creació de la comissió.
Recordem que el cultiu de transgènics a l’Estat espanyol va ser una política del primer govern d’Aznar, que contava amb el suport de CiU, pràcticament en solitari a nivell europeu. Això ha fet que siguem l’únic territori en el que es cultiven en quantitat i que hi hagin importants problemes de contaminació de l’agricultura no transgènica. Des de llavors, cap dels governs ni de CiU ni tampoc la Conselleria d’Agricultura del PSC durant el tripartit, han volgut escoltar els clams de consumidors i pagesos per la seva aturada. Recordem que el 2008-2009, 106.000 persones van promoure un ILP per l’aturada del cultiu, l’etiquetatge i la moratòria al desenvolupament de nous transgènics agraris a Catalunya i que les mobilitzacions en contra ja fa més de 15 anys que es produeixen sense cap resposta per part d’un Parlament, fins ara còmplice dels lobbies biotecnològics.
Davant aquesta situació, exigim que el nou Parlament constituent i els grups que el formaran donin sortida a les demandes ciutadanes i excloguin aquesta agressiva forma de dependència tecnològica del “nou” país. Si no hi ha un posicionament clar des del principi, en el marc d’aquesta nova normativa, es generarà una situació d’impossible tornada enrere.