Arxius
-
Entrades recents
Categories
Pàgines
- SOM
- TRANSGÈNICS
- Argumentari sobre transgènics
- ILP Catalunya Lliure de Transgènics 2008-2009
- Moviment internacional
- GLIFOSAT
- BLOG
- COMUNICACIÓ
- EN XARXA
- GALERIA
Etiquetes
>> Els tres grups parlamentaris presenten esmenes a la proposta de Llei per prohibir els cultius transgènics a Catalunya.
>> PSC, CiU i PP es posen d’acord per vetar la ILP sobre transgènics, saturant així el procés participatiu tot just a l’inici de la tramitació parlamentària de la Llei.
El motiu d’aquest comunicat es denunciar l’actitud poc democràtica del PP, PSC i CiU que han presentat esmenes a la totalitat a la ILP promoguda per la Plataforma Som lo que Sembrem amb l’objectiu de prohibir el cultiu de plantes transgèniques dins del territori català.
Independentment de la seva opinió sobre els cultius transgènics ens sembla una pressa de pèl i una falta de respecte cap a una eina democràtica que ells mateixos han promogut.
Les més de 105.000 signatures de ciutadans de Catalunya es mereixen que com a mínim s’hagués pogut discutir la nostra proposta de llei. Ens sorprèn encara més el cinisme amb que el grup del PSC justifica la seva postura. Evidentment cada partit polític pot tenir la seva però la nostra reivindicació és que calia que aquesta fos pública i expressada dins d’un debat que arribés al conjunt de la població. Si estan tant convençuts que els transgènics són bons per a Catalunya per què frenen el debat de la llei? Per què no permeten que es discuteixi i després voten oberta i públicament en contra? Per què tenen por del “soroll?
Suposo que són molt conscients que els consumidors catalans, igual que la majoria dels europeus no volen aliments transgènics a la seva taula. I també són conscients de la gran mancança de la legislació que regula l’etiquetatge i que deixa fora els aliments derivats d’animals que han estat alimentats amb pinsos transgènics.
Els aliments transgènics són un risc per a la salut. Experts de tota Europa ens ho van deixar molt clar a les jornades que vem organitzar al més de març. L’EFSA no és independent i les seves avaluacions no són prou rigoroses tal com va denunciar el Consell de la Unió Europea. Com ho han de ser si són les mateixes multinacionals que els encarreguen i els resultats obtinguts són confidencials. Fins i tot es veta l’accés a llavors transgèniques als científics independents per a poder portar a terme els seus estudis. Avaluacions de només 3 mesos són insuficients tal com estan denunciant molts toxicòlegs.
A Europa països con França, Alemanya, Austria, Suïssa, Grècia i Hongria han prohibit el cultiu del blat de moro transgènic MON 810 i més de 200 regions s’han declatar Lliures de transgènics PP, PSC i CIU, en lloc de posar-se del costat de l’Europa Democràtica, dels països i regions que defensen els seu medi ambient, protegeixen els seus ciutadans i la seva agricultura, es posen del costat de les companyies amb una llarga historia de males practiques, de cerca de beneficis i de control del mercat per sobre de qualsevol altra consideració. Aquestes multinacionals en cap cas miren pel benefici de ciutadans i agricultura del nostre país, PERO ESPERAVEM QUE ELS NOSTRES POLITICS SI HO FESSIN
PP, PSC i CiU es decideixen per avalar els transgènics sense entrar en un debat sobre el model d’agricultura necessari per Catalunya, sense basar-se en cap assessorament científic públic i independent, ni en una reflexió i una ponderació dels riscos. El Consell Assessor del Parlament en Ciència i Tecnologia, el CAPCIT, constituït a propòsit de la ILP , no ha complert amb el encàrrec del Parlament d’assessorar sobre els transgènics, tot i que va demanar diversos informes a institucions publiques catalanes. Som lo que Sembrem denunciem uns informes de contingut pobre i esbiaixats, que considerem, i creien que així ho ha considerat el CAPCIT, responen nomes als interessos de determinats lobbies. La societat catalana te dret a que les decisions sobre temes científics i tecnològics es prenguin avaluant a fons els riscos socials, i els costos públics que generen, i a que les raons i els interessos d’aquestes decisions siguin publiques i transparents.